Palackposták Ráckevéről

A valóra vált (csoki)álom, azaz Édes Valóság – Interjú Demeterné Drobina Zsuzsannával

Egy érdekes tapasztalással kezdem a bevezetőt: megvan-e Nektek az a felismerés, amikor a látszólag spontán és nem célzott találkozásokból, egymás mellé sodródásból, az idő múlásával útitársakat kapunk az élettől. Egyszer csak „kicsi lesz a világ”, egy napon ismét egymás mellett találjuk magunkat. Ismeretségünk a Demeter Családdal egy évekkel ezelőtti, helyi, karácsonyi kézműves vásárban kezdődött, ahol egymás melletti standon mutattuk be és árultuk hitünk végtermékeit. A teljes család képviselte magát, ahogy az egyes munkafolyamatokban is: ízléses installáció Zsuzsa kezei által, csokicsodák férje, lánya, és fia által. Akkoriban egy helyi kézműves közösséget képviseltem, jól illettek egymáshoz a nemez-, fa-, kerámia tárgyak és a kézműves szaloncukrok, csokoládék naturális, természetes tálalása, a valódi, különleges ízekről nem is beszélve. Esszenciális összetevői voltak ezek a portékák, a hagyományos és eredeti kínálatnak, melyekkel három napon keresztül büszkélkedtünk a decemberi hidegben. Azóta sok-sok jó dolog történt Zsuzsáékkal, Demeterék csokijából megszületett a Demeter Chocolate brand, mely mára már számtalan egyedi ízt, formát takar. Tavaly decemberben minőségi, helyi élelmiszerekből álló ajándékkosarat kellett összeállítanom, adta magát a helyzet, hogy bekopogjak Zsuzsáékhoz, hogy az Ajándékozott ízlelőbimbóinak komfortzónáján jókorát tágítsunk. Csak ámultam a volumenjük láttán, hogy hova fejlődtek három év leforgása alatt, és bámultam az egyedi designos csoki- kánaánt, masszaállapottól egészen a raklapokra halmozott zsugorfóliás dobozos termékekig, melyek már csak szállításra vártak. Beszélgetésre akkor nem sok idő jutott, így azt, ezzel az interjúval pótólom. Ketten beszélgetünk, de Ti is hallhatjátok, olvashatjátok ezt
a cseppet sem szirupos, de annál csokisabb történetet.

ZSUZSA ÉS A CSOKIGYÁR

1.Köszönöm Zsuzsa, hogy elfogadtad a felkérésem. Első kérdésként beszéljünk egy kicsit arról, amiről a felvezető szöveg is szól: kezdetek, családi vállalkozás elindítása, mennyire mertetek elsőre nagyot álmodni, például azokon az ominózus decemberi napokon, a kiskunlacházi művelődési háznál? Mert mára már csokistál helyett, csokigyárról beszélgethetünk. A gyár nem a legmegfelelőbb szó, ha a kizárólag kézzel készített termékekre gondolunk, de vállalkozásotok nagyságrendjéhez viszont megfelelő. Mutasd be családod, alkotótársaid, kik alkotják ezt az egyedi sikerekkel büszkélkedhető Csapatot?

A csokoládé készítés egyfajta szerelem a családunkban. A férjemmel közösen kezdtük. Az első időkben még csak középkategóriás csokoládé termékeket készítettünk, majd 2011-ben egy csokoládé fesztiválon ismerkedtünk meg a prémium minőségű kézzel készült csokoládékkal és azonnal beleszerettünk. Már a Budai várból lefelé jövet tudtuk, hogy ez a mi utunk. Annak ellenére, hogy ketten kezdtük a férjemmel, ma már 4 alappillére van a cégünknek.
A fiunk, aki a középiskola elvégzése után csatlakozott hozzánk, nála nem volt kérdés a pályaválasztás, mert kiskorától kezdve, a csokoládé volt az élete. Lányunk diplomácia szakon végzett az egyetemen és emellett gyönyörű fotókat készít. Időközben a csokoládé iránti szenvedély őt is megfertőzte, így a Demeter Chocolate vizuális marketingéért ő a felelős. Zoli a férjem, az aki a szakmai hátteret nyújtja és felel a csokigyár működéséért. Én pedig az vagyok, aki ténylegesen irányítja a vállalkozás életét.

CSOKOLÁDÉ

2. A csokoládé című filmben Juliet Binoch csokoládéboltot nyit egy kis faluban, amellyel meghódítja az ott élőket. Különös érzéke van ahhoz, hogy mindenki számára a legmegfelelőbb csokoládékat válassza ki. Volt már rá példa, hogy valakinek kifejezetten ajánlottatok egy ízt, vagy esetleg megrendelték, mint formabontó újítást, kifejezetten személye, cégre szabva? A helyiek szívesen járnak hozzátok, ajánlsz is nekik?

Aki annyira szenvedélyesen rajong a csokoládéért mint mi, az néhány jól irányzott kérdéssel pillanatok alatt kideríti, hogy kihez milyen csokoládé illik. A legkülönlegesebb kívánság, amit valaha teljesítettünk, az az egyik népszerű táblás csokink,1 kg-os változatban való elkészítése volt. Amit kifejezetten egy Demeter csokifüggő kapott születésnapjára a barátaitól. Ez a csoki, a Hawaii vörös sóval és piemonti mogyoróval megszórt karamellás csokink volt, ami nem mellesleg 2018-ban nyert az ételek Oscar-ján Londonban. Ugyan Kiskunlacházán gyártjuk a termékeinket, a környéken boltunk nincsen, mert alapvetően a webshop-unkon keresztül értékesítjük a termékeinket, ezért annak ellenére, hogy országosan már elég ismertek vagyunk, a környékbeliek közül, még sokan nem hallottak rólunk.

POM-POM ÉS GOMBÓC ARTÚR

3. Talán nincs olyan hazánkfia, aki ne ismerné Gombóc Artúr karakterét a Dargay – Sajdik szerzőpáros meséjéből. Ő az, aki mindenféle csokoládét szeret, amit csak el lehet képzelni. Mi mindent képzeltetek el, mi minden lett belőle, már ami a termékkörötöket illeti? Kérlek, mutasd be termékpalettát, milyen inspirációk alapján születtek meg az alapkészletetek darabjai? Az új termékek létrehozását, megalkotását mi idézi elő, hogyan születnek meg a Demeter csokiságok?

A termékeink készítése során igyekszünk a magyar ízlésnek megfelelő ízeket alkotni, azonban nagyon szeretjük követni a nemzetközi trendeket és mindig kísérletezünk valami újjal. Például tavaly ilyen volt, amikor megalkottuk az erdei gyümölcsös sajttortás bonbonunkat, amit később a nagy sikerre való tekintettel, szaloncukor formájában is elkészítettünk. Bonbonjaink esetében szívesen dolgozunk alkohollal, szeretjük használni a friss gyümölcsöket, fűszereket. Viszont a mesterséges anyagokat kerüljük és a csokoládéink csak válogatott kakaóbabokból készülhetnek. A legfőbb termékeink egyike az ízesített és liofilizált gyümölccsel, magvakkal szórt táblás csokoládék. A másik legfontosabb termékünk pedig a gondosan kézzel készített bonbonjaink, melyek nagy nemzetközi versenyeken is előkelő helyezést érnek el. A vásárlóink kedvencei a zserbós, Szatmári szilvapálinkás, Sós karamellás bonbonok. Emellett ahogy fent említettem, szezonális termékekkel is foglalkozunk, mely közül főleg a szaloncukor emelkedik ki a legjobban. Az a jó a családi vállalkozásokban hogy sohasem ér véget a munkaidő. Az új ötletekkel általában otthon hozakodunk elő, aztán valamikor nagy egyetértés van, máskor pedig hogy is mondjam ”véleménykülönbség”. Azért általában minden ötletet kipróbálunk és tesztelünk munkatársakkal, barátokkal.

Számunkra az év vége májusban van. A nyár egy nyugodtabb időszak a csokoládékészítők számára.
Ilyenkor lehet új termékeket kifejleszteni, ötletelni. Ez a fejlesztési időszak következik most a mi
életünkben is..

CSOKI OSCAR

4.  Már nemcsak a filmeknek jár az Oscar, hiszen a gasztronómia egyik legnagyobb versenye a
Greate Taste Awards, ahol bizony “csoki Oscart” osztanak. Ti milyen szakmai elismerésekben
részesültetek az elmúlt évek alatt?

2016-ban volt először, hogy megmérettettük a Zserbós bonbonunkat a Great Taste Award-son, ami az ételek Oscarjának is nevezett londoni nemzetközi verseny. Itt a Zserbós bonbon azonnal el is hozott egy csillagot több mint 10 000 termék közül. Azóta több versenyen is megmérettettük magunkat, köztük hazai versenyeken is, így 4 termékünk is Magyar Kézműves Remek díjas! A legújabb győztes bonbonunk, amire talán a legbüszkébbek is vagyunk, az az Irsai Olivér szőlőpálinkás bonbon, ami Ádám fiunk első saját receptje alapján készült és rögtön elhozta a Firenzében rendezett nemzetközi csokoládéversenyen kategóriája aranyérmét. Ezzel Ádám lett Magyarország legfiatalabb díjnyertes bonbont készítő csokoládémestere.

SZUPER CSOKI

5. Profizmus köszön vissza a termékek csomagolásáról, online felületeitekről, kommunikációtokról. Minden, ami a csokispapíron kívül van, a marketing része, ami azon belül, arról már csak érzékszerveink dönthetnek, mondhatni eszköztelenek vagytok.:) Van-e összefüggés a kiváló marketingetek és a Marketing Commando “2019-es év Marketingese” jelölése között? Jól gondolom, hogy a marketing minősége szinkronban van a termékek magas minőségével?

Amikor elkezdtünk a prémium csokoládékészítéssel foglalkozni, rájöttünk hogy ennek a terméknek letisztult csomagolásra, kiemelkedő termékképekre és jó marketingre van szüksége. Ezért nem csak az volt a fontos, hogy a csokoládékészítésről tanuljunk sokat Belgiumban, hanem az is, hogy eljárjunk számos marketinges rendezvényre itthon is és ezt az oldalt is kellőképpen fejlesszük. A jó marketing szerintünk az, ami képes átadni egy cég üzenetét bármilyen csatornán kommunikál, legyen ez akár a facebook oldala, egy csomagolása vagy a honlapja. Mi erre már a
kezdetektől koncentráltunk, és ebben nagy segítség volt lányunk, Klaudia, aki a cég vizuális megjelenésén már ekkor sokat dolgozott. Ma pedig már ő felel a Demeter Chocolate vizuális marketingjéért, ezért őt is jelölték az Év Marketingese versenyre. 4 másik tehetséges vállalkozóval állt ki a Marketing Szuperkonferencia színpadára, a legfiatalabbként akit valaha jelöltek erre a versenyre.

6. Milyen programokon, eseményeken lehet veletek találkozni?

A csokoládékészítés mellett fontosnak tartjuk azt is, hogy ezt a szenvedélyt átadjuk másoknak is. Éppen ezért csokoládékészítő workshopokat tartunk családoknak, baráti társaságoknak különböző alkalmakra. Emellett több ovis csoport, iskolai osztály is jár hozzánk gyárlátogatásra – ezt kiemelten szeretjük. Jó látni a sok kis csillogó szemű gyerkőcöt akik végre bejutnak egy csokigyárba! A leggyakrabban azonban cégvezetők ajándékozzák meg év közben a dolgozóikat egy ilyen tanfolyammal. Ez azért olyan jó ajándék, mert bárki betér hozzánk, csak boldogan léphet ki a
Demeter Csokimennyország kapuján…

“Kedvenc” kérdések:

Csoki: Nehéz erre válaszolni, mindegyiket egyformán szeretjük, mert egy szülő sem tud a gyerekei
közül választani

Film: Mindenképpen valami csokis, de legalább gasztronómiával kapcsolatos pl. az általad is említett
a Csokoládé

Könyv: A csokoládéimádók karácsonya

Író: Carole Matthews

Idézet: „ A csoki nem kérdez, a csoki megért”

Úti cél: Belgium, Dél-Amerika

 

Köszönöm, hogy betekintést nyerhettünk ebbe a csodálatos és figyelemre méltó világba. Több szempontból is példamutató a történetetek, hiszen Családként, összefogással, a feladatok ideális delegálásával  létrehoztátok a Térség egyik kiemelkedő családi vállalkozását. Gratulálok mind ezekhez, további sikereket és még sok ihletet, hogy még sokszor és sok helyen találkozhassunk nevetekkel, termékeitekkel. 

Weboldal és webshop:

http://www.demeterchocolate.com/

Fotók: 

https://www.facebook.com/demeterchocolate/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!